Köp biljetter

Nominerade

Årets Föreningsfrämjare

Ingen nominerad – endast vinnare utses

Årets Besöksanledning

Pensionatet  
Med passion, kreativitet och stort mod har man ständigt utvecklat verksamheten och blivit en plats som inte bara vunnit pitebornas hjärtan utan med åren även blivit en helt egen besöksanledning för mer långväga gäster.

Pite Havsbad 
Med ett brett utbud av allt från boende, mat och aktiviteter till kreativa och vågade satsningar på stora evenemang lockar Pite Havsbad såväl nationella som internationella besökare året runt. Pite Havsbad har genom de senaste cirka 80 åren varit en viktig besöksanledning för Piteå och fortsätter att vara det även framgent, nu senast med fransk charterturism.”

Svedjekojan Husky Farm 
Med sina energiska fyrbenta medarbetare har man i över ett decennium levererat hundslädturer för tillresta från både när och fjärran och definitivt satt Piteå på vinterkartan. Svedjekojan har också visat en imponerande förmåga att utveckla sin verksamhet med gastronomiska upplevelser och som bröllopsarrangör. 

Årets Nyföretagare

NorrCNC AB 
Att bli årets nyföretagare kräver inte bara mod och vision utan också en stark passion för att driva och utveckla sitt företag. NorrCNC har visat en enastående förmåga att navigera genom utmaningar och innovativt använda CNC-teknik. Deras dedikation till kvalitet, effektivitet och kundtillfredsställelse har positionerat dem som branschledare. 

Norrlands Geotekniska AB 
Norrlands Geotekniska AB har imponerat genom sitt exceptionella arbete inom geoteknik, vilket har varit avgörande för regionens infrastruktur och byggprojekt. Deras expertis och dedikation till teknisk innovation har inte bara skapat en stark grund för deras företag utan har också positivt påverkat samhällsutvecklingen. Norrlands Geotekniska bidrar till hållbarhet, teknisk kompetens och förmågan att göra skillnad i samhället.

Optolight Norr AB 
Optolight Norr AB har på ett exceptionellt sätt förändrat spelplanen inom fiber- och nätverksbranschen och positionerat sig som nominerad till årets nyföretagare. Genom innovativ teknik och en stark inriktning på kvalitet och pålitlighet har de inte bara levererat framstående produkter utan också bidragit avsevärt till att möjliggöra snabbare och mer pålitlig kommunikation. 

Årets Startup

GinGin
GinGin har under sitt första år på marknaden redan gjort ett avtryck i branschen då dom vunnit guld i IWSC och utsetts till Sveriges bästa dry gin 2023 samt vunnit dubbla guld i Svenska designpriset juryns motivering och peoples choice för Sveriges snyggaste varumärke och deras resa har bara börjat. 

Howdo
Howdo är ett digitalt verktyg som med en fråga i veckan hjälper ledare och medarbetare att tillsammans skapa ett bättre mående på arbetsplatsen. Howdos mission är att synliggöra måendet och Howdo hjälper idag företag med det kanske viktigaste nyckeltalet av alla för långsiktig tillväxt- medarbetarnas mående.
Den digitala lösningen möjliggör för skalning och Howdos har framtidsplaner att skapa ett bättre mående på arbetsplatser långt utanför Sveriges gränser. 

SSAC
SSAC har utvecklat en prototyp för en bipolär platta för bränslecellssystem, som kan mer än halvera kostnaden jämfört med konventionella tillverkningsmetoder. SSAC:s uppdrag är att hjälpa till att möjliggöra övergången till ett CO2-neutralt samhälle genom att avsevärt sänka kostnaden för en av de viktigaste komponenterna i ett bränslecellssystem.

Årets Varumärke

GinGin
Sedan den första flaskan har GinGin skakat om den svenska gin-marknaden. Med nitiska metoder och en enastående smaksäkerhet har destillatorn Johan Gran inte bara imponerat på den svenska barscenen – han har tagit Europa med storm. Med guld och 95p i The International Wine & Spirit Competition, där GinGin slog storkonkurrenten Hernö Gin. Under 2023 tog också varumärket stora kliv. Tack vare den slående designen och unika korken vann GinGin både guld och peoples choice i Svenska Designpriset. Två prestationer som satte Piteå på gin-kartan.

GinGin har det senaste året bevisat att de är en aktör att räkna med. I Piteå kan ginen beställas på de flesta restauranger och företaget fortsätter utveckla goda samarbeten med det lokala näringslivet. GinGin representerar nu Piteå lokalt, nationellt och internationellt.

Pensionatet
Konserter, konstutställningar, hantverksmässor och minnesvärda fester. Pensionatet har genomgått en imponerande utveckling under 2023 – från nya lokaler till utvecklat erbjudande och lyckat varumärkesbyggande.

Pensionatet har visat prov på en hållbar och inkluderande kultur präglad av hemtrevnad, glädje och gemenskap, skapad genom en god arbetsmiljö där människor trivs och utvecklas. Genom att involvera lokala aktörer har företaget dessutom bidragit till Piteås tillväxt.

Pensionatet har under året blivit en positiv kraft för hela samhället och skapat en plats där människor inte bara är gäster, utan också blir vänner.

Piteå Elit
Med sina prestationer på nationell och internationell nivå, strategiskt arbete och dedikation har Piteå Elit visat att de inte bara är en framstående idrottsförening utan också en lysande ambassadör för Piteå som stad.

Imponerande resultat, framgångsrik kommunikation utanför stadsgränserna och möjliggörandet av en träningsyta i världsklass för barn och ungdomar är bara några exempel på hur Piteå Elit har bidragit till att, om och om igen, lyfta Piteå som både plats och varumärke. Med en gemensam vision och ett outtröttligt lagarbete har Piteå Elit skapat en lysande framgångssaga under 2023.

Årets Möjliggörare

Café på bit
Café på bit har skapat en mötesplats över generationsgränserna där personalen inte bara står i kassan utan också tar sig tid att prata med gästerna. Genom att välkomna mångfald skapas en atmosfär där det som gäst är lika accepterat att skratta som att gråta vilket medfört att cafét har blivit en fristad för många. 

Helhjärtat
Genom att arrangera kravlösa event där alla är välkomna skapar de en miljö där syftet är att umgås och hitta nya vänner, oavsett ekonomisk status, kön och ursprung. I sitt dagliga hjälparbete hjälper de barn, vuxna, pensionärer och djur som lever i en ekonomisk utsatt situation. Organisationen består av personer med olika bakgrund, men en sak gemensamt och det är att hjälpa andra.

Pohjanen & Ström
Med en värdegrund som bland annat innebär att Pohjanen & Ström ska vara modiga att tänka nytt, visa omtanke genom att ge möjligheter, vara flexibla genom att anpassa, och stabila genom att skapa utrymme, har P&S tagit flera initiativ till att skapa en mer inkluderande vardag såväl internt som externt. I sitt sponsringsarbete gör de riktade insatser för att minska utanförskapet och få fler barn och ungdomar att känna sig inkluderade. 

Årets Hållbarhetspris

Föreningen ”Kultur för Alla”

Föreningen ”Kultur För Alla” med kulturentreprenörerna Linn Kårelind och Elvira Seger har genom musikalen ”Havet” visat hur man kan arbeta med hållbarhet ur flera aspekter. Genom att inkludera deltagare från daglig verksamhet i Piteå kommun, lokala musiker och dansare, har Linn och Elvira skapat musikalen ”Havet” som skildrar miljöhoten mot haven. De visat att alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar, kan spela en roll i att öka medvetenheten och göra skillnad. 

NOAK Golv AB
Regionens största golvföretag arbetar aktivt med miljöarbete vilket bidrar till en långsiktig och hållbar utveckling i lokalområdet. NOAK byter regelbundet ut sina fossila fordon till helt eldrivna, återvinner plast som återanvänds till nya plastmattor och klimatkompenserar genom trädplantering i ett certifierat projektet i Nicaragua. NOAK är dessutom miljöcertifierade enligt ISO 14001 och ligger i framkant vad gäller hållbar utveckling i byggbranschen.

Skoogs Handels AB 
Skoogs Handels AB, genom dotterbolagen Skoogs Energi och Skoogs Bränsle, vågar satsa på alternativa bränslen och innehar nu de första tankstationerna för vätgas norr om Umeå. Trots avsaknad av garantier eller färdiga kundavtal vågar de satsa och bygga. Det är tron på den gröna omställningen som gör att Skoogs vågar det ingen annan vågar. I november 2023 invigde Skoogs dessutom Norrbottens mest kraftfulla snabbladdare för elfordon vilket också bidrar till omställningen av fossilfritt. Den höga laddeffekten sker med hjälp av Skoogs energilager och innebär att laddeffekten kan vara hög utan att belasta elnätet. 

Årets Säkerhetspris

Actas Konsult 
Med en övergripande filosofi om ansvarstagande har de inte bara delat med sig av sin djupa kunskap och kompetens inom område säkerhet och arbetsmiljö, utan har även genom lyhördhet byggt upp starka och långvariga relationer med sina kunder. Genom att hjälpa företag att hitta kostnadseffektiva lösningar som ändå uppfyller lagar och andra krav har de skapat en positiv atmosfär och en säkrare arbetsmiljö för anställda hos kunderna.

Install 
Företaget har ett hängivet engagemang i olika forum och behåller alltid fokus på kvalitativa och konstruktiva lösningar och att arbeta med hela värdekedjan och säkra leveransen ses som en självklarhet. De har under senaste åren arbetat målinriktat och strukturerat med sitt säkerhetsarbete och fått det att omfatta stöd, planering, styrning och utvärdering inom arbetsmiljöområdet och har genom detta också så sent som i augusti 2023 kunnat gå igenom certifieringsprocessen inom arbetsmiljö (ISO 45001)

Processteknik 
Med en tydlighet i ryggmärgen och ett öga för detaljer så är riskbedömningar och säkerhetsarbete något som alltid genomförs noggrant och där saker aldrig lämnas åt slumpen. Företaget utvecklar aktivt sina säkerhetsprocesser och kommer gärna med lösningar och idéer även åt andra parter. Trots att det är ett litet företag så är deras säkerhetsarbete alltid gediget och av stor karaktär. 

Årets Företagare

Mikael Gramer, Blikk
Genom att skapa ett bra team, vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuda kunder nya smarta affärsmodeller har Blikk blivit ett vinnande och snabbväxande bolag baserat i Piteå. Blikks molntjänster används av tiotusentals användare inom många olika branscher varje dag. Kreativitet, gott ledarskap, ett genuint kundfokus och ett lyckat samarbete med en stor branschaktör har tagit företagets produkter och tjänster till nationella höjder.

Mikael Gramers och Blikks imponerande resa och resultat under 2022 golvar juryn. Och minst lika imponerande är att man skapat en varm och attraktiv arbetsplats dit kompetenta medarbetare söker sig – kanske den allra viktigaste förutsättningen i tider som dessa.  

Samuel Holmström, Jens Lundqvist, Lundqvist Trä
Genom driv, design och ledarskap, med imponerande innovationslust och ett sinne för affärer har Lundqvist Trä blivit en av Sveriges mest lysande stjärnor inom byggindustrin. Mjukvaran bakom trästommar och fasader har utvecklat en konservativ bransch och kopplar ihop kunder med arkitekter och underleverantörer och skapar kreativitet och fantastiska möjligheter. 

Nya generationen, Jens Lundqvist och Samuel Holmström har från en stabil grund tagit företaget vidare till oanade höjder. Lundqvist Trä har utsetts till Sveriges smartaste företag, Sveriges mest uppkopplade bolag, Hela Sveriges Digitala Gasellföretag och blivit Gasellföretag hela sex gånger. 2022 års resultat slår rakt upp i ryggåstaken – briljanta siffror av briljanta företagare. 

Roland & Christina Skoog, Skoogs Bränsle
Med skenande bränslepriser och ett fantastiskt resultat under 2022 skulle framgångsrika syskonen Skoog kunnat ha lutat sig tillbaka. Men genom sin innovationslust, ett sant entreprenörskap och genuint regionalt engagemang reinvesterar bolaget i stället starkt i framtiden. Från att ha varit en tung fossil spelare har Skoogs utvecklats till en kunnig, engagerad och modig aktör inom grön omställning. 

Elektrifiering, vätgassatsningar och supersnabbladdningsstationer är bara några exempel på koncernens nya gröna satsningar. Målmedvetenheten, drivet och strävan att familjeföretaget ska blomstra även efter en grön omställning är lika imponerande som den jättelika miljardindustrin i sig. Skoogs är ett viktigt, numer även grönt, flaggskepp för Piteå.